Rosenlöfs Tryckerimuseum

Rosenlöfs Tryckerimuseum från 1890 är det enda grafiska arbetsplatsmuseet i hela Europa.

På väg ner mot Storsjön på Korsikavägen ligger det unika Rosenlöfsmuseet. Följ med på en guidad tur och hör den spännande historien om Rosenlöfs. Se maskinerna som är bevarade från starten 1890 varav vissa används fortfarande. Man kan beställa trycksaker såsom brevpapper, bröllopsinbjudan, tackkort, julkort m m framställda på dessa maskiner av personal som gärna delar med sig av sina tryckarkunskaper.

Se mer information på Rosenlöfs hemsida. Se öppethållande, priser mm här.

 

 

Fäboden

Slars-Ollas fäbodar från tidigt 1800-tal hittar man i Mom, Kungsgården.

I genuin miljö kan man avnjuta allt som denna levande fäbod har att erbjuda. Här serveras gammeldags maträtter, bröd, hemgjort smör och ost m m. Djuren på fäboden består av vanligtvis av kor, hästar, getter och kaniner. I denna lantliga miljö känner sig alla välkomna och fäboden är ett paradis för barnen under sommaren.

 

Ovansjö kyrka

Ovansjö kyrka hittar man efter Ovansjövägen.

Med sitt vackra torn och kyrktupp lyser Ovansjö kyrka upp Kungsgården. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende i början av 1760-talet, men vissa delar finns fortfarande kvar av den ursprungliga kyrkan uppförd redan på 1200-talet. I kyrkans vapenhus finns en runsten som är en av de få kända i världen med s k knutrunor. Man tror att stenen ska ha rests i slutet av tiohundratalet. I kyrkparken kan man se Vasastenen som restes till minne av Ovansjöbornas möte med Gustaf Vasa 1521.

 

Åttersta hytta

Åttersta hytta är en kulturmärkt byggnad i vacker omgivning vid Borrsjöån i Åttersta, Kungsgården.

 

 

För övrig information om besöksmålen vänligen kontakta respektive representant under rubriken Besöksmål eller Hantverk på sidan Näringsliv eller kontakta Sandvikens Turistbyrå.